Hırvatistan Aile Ziyareti Vizesi Hakkında

Hırvatistan Aile/Arkadaş/Ziyareti Vizesi Genel Bilgi

Hırvatistan’a aile, arkadaş, ziyareti amaçlarıyla seyahat planlayan Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahipleri geçerli Hırvatistan veya Schengen vizesine sahip olmaksızın ülkeye giriş yapamazlar. Hırvat vize başvurunuzu dış temsilciliklerin belirlediği yönergelere göre yapınız. Türkiye’de ikamet ediyorsanız Hırvatistan Büyükelçiliği ve Hırvatistan Başkonsolosluğunun talep ettiği evrakları hazırlayarak konsolosluk birimlerinin yetkilendirdiği hizmet yüklenici kurumlara teslim ederek vize başvurusunda bulunabilirsiniz.

Aile, arkadaş, akraba vizesi kısa süreli vize (C vize) kategorisindedir. Hırvatistan sınırları dâhilinde transit geçme ya da 180 gün içerisinde 90 güne kadar kalma süresi hakkı tanımaktadır. Vizenin geçerlilik süresi ziyaretçilerin Hırvatistan’daki seyahatine bağlıdır. Hırvatistan C vizenin geçerlilik süresi en fazla 5 yıl olabilir. 


Hırvatistan aile, arkadaş, akraba vize sahibinin Hırvatistan Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışma hakkı yoktur. Hırvatistan vize başvuru prosedürleri ve evrakları ile Schengen vizesi başvuru prosedürleri ve evrakları aynı değildir. 
Hırvatistan Cumhuriyeti Hükümeti 22 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 565/2014/EU sayılı kararını uygulamaya başlamıştır. Geçerli çift veya çok girişli Schengen vizesine veya Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya vizesine ve oturma iznine sahip olanlar için de Hırvatistan vizesine gerek yoktur.

Hırvatistan Aile Ziyaret Vizesi İçin Gerekli Evraklar

  • Pasaport: Hırvatistan’daki planlanan dönüş tarihi sonrası en az 3 ay geçerliliği bulunan, son 10 yıl içerisinde çıkartılmış pasaport veya seyahat belgesi.
  • Seyahat sağlık sigortası: Sağlık nedenlerinden dolayı ülkeye gidiş dönüş, acil tıbbi yardım ve/veya acil hastane bakımı masraflarını karşılayacak 30.000 € teminat tutarında olmalıdır. 

Hırvatistan’da, Avrupa’da, tüm dünya ülkelerinde geçerliliği bulunan seyahat sağlık sigortası sunulmalıdır. 
Sigorta Hırvatistan’da kalış süresince geçerli olmalıdır. Çoklu giriş vizesi için başvuranların,  Hırvatistan ziyaretlerinin ilk dönemini kapsayan seyahat sağlık sigortaları olmalı ve daha sonraki ziyaretleri için de seyahat sağlık sigortası beyannamesi doldurmaları gerekmektedir.

  • Gerçek kişi tarafından gönderilen Garanti Mektubu

Dışişleri ve AB Bakanlığında muhafaza ediliyorsa belgenin kopyası sunulabilir. Hırvatistan’daki garantör / şahısın formdaki imzası, Hırvatistan’daki ya da Hırvatistan Büyükelçiliği’ndeki Noter tarafından tasdik edilmiş olmalıdır. 
Garantör, geliri ya da mal varlığı olan, Hırvatistan vatandaşı ya da Hırvatistan’da oturuma sahip yabancı olabilir. Garanti Mektubu ile birlikte, garantör son üç aya ait gelir belgeleri (maaş bordroları, emeklilik belgeleri gibi) ya da banka hesap dökümlerini sunması gerekmektedir.

  • Akrabalık derecesini gösteren nüfus kayıt örneği: Davet eden kişi ile akrabalık derecesini gösteren ve tüm aile fertlerinin göründüğü vukuatlı nüfus kayıt örneği 
  • Otel rezervasyonu:  Eğer konaklama davet eden kişi tarafından sağlanmıyor ise tüm seyahat süresini kapsayan onaylı otel rezervasyonu ya da seyahat planı (başka ülkelere de seyahat edilecekse). Otel rezervasyonunun tarihleri seyahatinizin gidiş ve dönüş tarihleriyle uyumlu olmalıdır (apartman dairesi kiralandığı durumunda – kiralandığını gösteren kanıtlayıcı belge).
  • Ulaşımla ilgili kanıtlayıcı belge: Gidiş dönüş uçak rezervasyonu veya ulaşım aracına ilişkin aracın ruhsatı, ehliyet, araç sigortası/yeşil kart, otobüs bileti) kanıtlayıcı belge. 
  • Finansal yeterliliği destekleyici belgeler: Hırvatistan vize başvuru sahibinin seyahati boyunca masraflarını nasıl karşılayacağını gösteren gelir evrakları sunulmalıdır. Kişinin gerçek kişiden temin ettiği garanti mektubu olması durumunda gereken günlük tutar en az 30 € dur. Başvuru sahibinin tüm Hırvatistan seyahati boyunca masrafları garantör tarafından karşılanacaksa ve bu bilgi garanti mektubunda mevcutsa başvuru sahibi gelir belgelerini sunmak zorunda değildir. 
  • Bir (1) adet 35 mm x45mm fotoğraf
  • Hırvatistan vizesi başvuru formu

-18 yaşından küçükler; yalnız ya da ebeveynlerinden biri il seyahat ediyorsa Ebeveynleri tarafından imzalanmış Hırvatça veya İngilizce dillerinden birine tercüme edilmiş, noter onaylı muvafakatname sunulmalıdır. Bu durum tüm yasal yetki kendisinde olan ebeveynler için geçerli değildir.
-Yabancı pasaport hamilleri; Türkiye ikamet kartı fotokopisi ile birlikte başvuru yapmalıdırlar. 

Hırvatistan Aile Ziyareti Vizesi Hakkında


Hırvatistan Vize Ücreti

Hırvatistan vize ücreti, Hırvatistan Cumhuriyeti İdari Harçlar Kanunu ve AB ile yapılan vize kolaylaştırma anlaşmasına uygun olarak temin edilmektedir.


Hırvatistan Büyükelçiliği ve Hırvatistan Başkonsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda ek evrak isteme hakkına sahiptir ve başvuru sahibini mülakat için çağırabilir. Hırvatistan vize ücreti ödemeniz vizenize onay verildiği anlamına gelmez. Başvurunun reddedilmesi durumunda vize ücreti iade edilmemektedir.


Hırvatistan Aile Ziyaret Vizenin Reddi Durumunda Ne Yapılır?


Hırvatistan aile ziyaret vizesinin reddedilme kararı, bu kararın gerekçelerini başvuru sahibine vize reddi / fesh mektubu ile iletilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Hırvatistan Konsolosluğunun ret kararına 15 gün içerisinde itiraz hakkı vardır. Hırvatistan Konsolosluğunun ret kararına yazılan itiraz mektubu Hırvatça yazılmalıdır. Hırvatistan aile, arkadaş, akraba vize başvurusu reddedilen kişiye ücret iadesi yapılmamaktadır.


Hırvatistan Konsolosluğu Başvuru Bölgeleri


İstanbul, İzmir, Bursa Hırvatistan Vize Başvuru Birimleri


İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Çanakkale, Balıkesir, Antalya, Bursa, Bilecik, Kütahya, Manisa, İzmir, Uşak, Aydın, Denizli, Muğla ve Burdur’da ikamet edenler başvurularını İzmir, İstanbul, Bursa ve Antalya’da bulunan vize işlem merkezleri aracılığıyla başvurularını tamamlayabilirler.


Ankara, Gaziantep Hırvatistan Vize Başvuru Birimleri


Yukarıdaki illerin dışında kalan illerde ikamet edenler başvurularını Ankara ve Gaziantep’te bulunan vize işlem merkezlerine gerçekleştirebilirler.
Müracaatın gerçekleştirileceği vize işlem merkezine bağlı olarak sunulacak evraklar farklılaşabilir.


-Ankara ve İstanbul dışından yapılan başvurularda işlem süreleri uzayabilir.

-Ankara’da bulunan Hırvatistan Büyükelçiliği Türkiye’den yapılan vize başvurularının yanı sıra Afganistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan’dan yapılan başvuruları değerlendirme ve karara bağlama yetkisine sahiptir.

 

Hırvatistan Aile Ziyareti Vizesi Hakkında

Duyurular

Hırvatistan Konsolosluk Çalışma Saatleri

Hırvatistan Türkiye Konsoloslukları Pazartesi Cuma günleri 08.00 / 16.00 saatleri arasında çalışmaktadır. ...
2020-11-17 11:18:24

hırvatistan vize başvurularında bulunacak olan kişilerin dikkatine

Hırvatistan Konsoloslukları Vize Bölümü mesai saatleri; Pazartesi Cuma 09.00 / 12.00 ...
2020-11-17 10:40:08

Yeşil pasaport sahibi TC vatandaşlarının dikkatine

TC yeşil pasaportu bulunan Hırvatistan vize başvuru sahipleri, 180 gün içinde 90 günü ihlal etmeme kaydıyla Hırvatistan'a vizesiz giriş yapa...
2020-11-17 10:30:49

Hırvatistan seyahatinde bulunacak olan Schengen

1 Ocak 2014 Hırvatistan Cumhuriyeti Schengen müktesebatınca geçerli Schengen vize sahibi kişiler kısa sürekli Hırvatistan konaklamarı için...
2020-11-17 10:29:52
Tüm Duyurular