Hırvatistan Cenaze Nakil İşlemleri

Ülkemizde vefat eden Hırvatistan vatandaşlarının cenazelerinin ülkelerine ulaştırılması gerekebilmektedir. Bu kapsamda Hırvatistan cenaze nakil işlemleri için hazırlanması gereken birtakım belgeler bulunur. Gerekli olan bu belgeleri, temin edilme seçenekleri ve diğer bilgileri sayfamızın devamında bulabilirsiniz.

Hırvatistan Cenaze İşlemleri İçin Gerekli Belgeler

Vefat etmiş olan Hırvatistan vatandaşının cenazesinin nakledilebilmesi için öncelikle Ölüm Belgesi edinilmelidir. Ölüm belgesinin edinme şekli ise ölüm şekline ve yerine göre değişiklik gösterir.

Vefat eden kişi eğer evde, doğal nedenlerden ötürü hayatını kaybetmişse bağlı bulunulan belediyen tabip talep edilir. Belediyenin gönderdiği tabip evde gerekli incelemeleri yaparak Ölüm Belgesini düzenleyebilir. Ölüm, hastanedeyken gerçekleştiğinde ise hastane doktorları tarafından ölüm belgesi hazırlanarak teslim edilir. Herhangi bir gerekçe ile vefat adli bir olaya dahil olmuş ise Ölüm belgesi almak için cumhuriyet savcılıklarına başvuruda bulunmak gerekir. Yapılan başvuru sonucunda ölüm belgesi savcılıkça oluşturulur. Eğer inceleme için beden adi tıp kurumuna gönderildiyse, ölüm belgesini düzenleme görevi adli tıp kurumunca yapılmalıdır.

Ölüm belgesinin alınmasından sonra bu belgenin nüfus müdürlüğüne götürülmesi ve Hırvatistan vatandaşının pasaport ve kimlik bilgilerine uygun şekilde düzenlenmiş olan Formül C belgesinin alınması gerekir. Bu belge üzerinde gerekli kimlik belgeleri, vefat dair detaylar ve ölüm sebebi gibi bilgiler bulunur. Bu belgenin bir diğer adı da çok dilli ölüm belgesidir.

Ölüm belgesi ve Formül C belgesinin ardından belediyeye gidilerek yol izin belgesinin alınması gerekir. Bu belge Hırvatistan vatandaşına ait bedenin nakli için herhangi bir engel olmadığını gösterir. Yol izin belgesi alındıktan sonra alınması gereken son belge tahnit raporudur.

Tahnit işlemi, yıkanıp temizlenmesinin ardından cenazenin olması gerektiği gibi çuval ya da kanvasa sarılması işlemine denir. Ek olarak kurşun, metal çinko ya da ahşap tabut kullanılması gerekir. Sızdırma yapmaması ya da kötü koku oluşturmaması için doğru şekilde hazırlanması şarttır. Eğer bedende bulaşıcı bir hastalık varsa, tabut eklemlerinin lehimlenmesi gerekir. Bu işlemin ardından alınan tahnit belgesi ile gerekli olan evraklar tamamlanmış olur.

Hırvatistan Cenaze Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Hırvatistan vatandaşının cenazesinin nakil işlemleri için gerekli olan bu dört belgenin tamamlanmasının ardından nakil edilme şekline göre süreçler değişebilir. Hırvatistan’a havayolu ile transfer sağlanacak olması halinde, hazırlanan belgeler havalimanındaki gümrük görevlilerine iletilir. Gümrük görevlileri belgelerle birlikte, cenazeye refakat edecek kişinin de bilgilerini alarak tabutun çıkışına izin verirler. Cenazeye refakat edilmemesi halinde ise, bedeni teslim alacak olan kişinin iletişim bilgilerinin iletilmesi gerekir.

Hırvatistan vatandaşı olan kişinin cenazesinin kara yolu ile transfer edilecek olması halinde kara sınırındaki gümrük görevlilerine belgeler sunulur. Görevlilerce yapılan kontrolün ardından geçişine izin verilen cenaze kara yolu üzerinden nakledilebilir. Burada önemli olan nokta, güzergâh üzerinde bulunan, transit geçiş için kullanılacak olan ülkelerde sorun yaşamamak için bu belgelerin tercüme edilmesi ve fotokopi ile çoğaltılmasıdır. Sınır geçişlerinde ilgili dillere göre tercüme edilmiş kopyaları sınır görevlilerine iletmek sorun yaşamamak için oldukça önemlidir.

Özetlemek gerekirse, Hırvatistan’a cenaze nakledilmek için dört farklı belgenin edinilmesi gerekir. Ölüm Belgesi, Formül C. Yol İzin Belgesi ve Tahnit Raporu. Karayolu ile gidilecekse bu belgelerin tercümeleri de gerekecektir. Ardından cenaze nakledilmeye uygun hale gelecektir.

Hırvatistan cenaze işlemlerini hakkında daha detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.

Duyurular

Hırvatistan Konsolosluk Çalışma Saatleri

Hırvatistan Türkiye Konsoloslukları Pazartesi Cuma günleri 08.00 / 16.00 saatleri arasında çalışmaktadır. ...
2020-11-17 11:18:24

hırvatistan vize başvurularında bulunacak olan kişilerin dikkatine

Hırvatistan Konsoloslukları Vize Bölümü mesai saatleri; Pazartesi Cuma 09.00 / 12.00 ...
2020-11-17 10:40:08

Yeşil pasaport sahibi TC vatandaşlarının dikkatine

TC yeşil pasaportu bulunan Hırvatistan vize başvuru sahipleri, 180 gün içinde 90 günü ihlal etmeme kaydıyla Hırvatistan'a vizesiz giriş yapa...
2020-11-17 10:30:49

Hırvatistan seyahatinde bulunacak olan Schengen

1 Ocak 2014 Hırvatistan Cumhuriyeti Schengen müktesebatınca geçerli Schengen vize sahibi kişiler kısa sürekli Hırvatistan konaklamarı için...
2020-11-17 10:29:52
Tüm Duyurular