Hırvatistan Ticari Vize Hakkında

Hırvatistan ticari vize başvurusunu tamamlamak ve mesleksel duruma göre  tüm gerekli belgeleri vize bölümüne ibraz etmek otomatik olarak vize verileceği anlamına gelmemektedir. Hırvatistan vizesi için yabancı uyruklu vatandaşa verilen vize Hırvatistan Cumhuriyetine girebilmeyi garanti etmez. Yabancı ülke vatandaşları Hırvatistan sınırı geçişlerinde iş seyahati sebebiyle seyahat ediyorlarsa sınır görevlilerine Hırvatistan'da ticari faaliyet gösteren firmanın Garanti Mektubunun bir kopyasını ibraz etmeleri gerekebilir. Bu sebeple el bagajında Hırvatistan ticari vize Garanti Mektubunun dışında  yeterli harçlığın olduğunu kanıtlayan evrakları bulundurmalarında fayda vardır. 

Hırvatistan Ticari, İş Ziyareti ve Fuar Vizesi Hakkında Genel Bilgi

Hırvatistan Büyükelçiliği ve Hırvatistan Başkonsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda ek evrak talep etme hakkına sahiptir.

Hırvatistan’ı iş görüşmesi, fuar ziyareti gibi seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hırvatistan vizesine sahip olmaları gerekmektedir.

Hırvatistan vizesinin yanı sıra 565/2014/EU sayılı karar uyarınca geçerli Schengen vizesine sahip tüm kişilerin yanı sıra Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya ulusal vizesine ve oturma iznine sahip olanlar için da Hırvatistan vizesinden muaftır.

Geçerli olan Schengen, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs vize ve ikamet izinlerinin süreleri, Hırvatistan’daki kalış ve transit geçiş süresiyle uyumlu olmalıdır.

Hırvatistan ticari vize kısa süreli C vize kategorisindedir ve Hırvatistan Cumhuriyeti sınırları içerisinde transit geçiş ya da 180 gün içerisinde en fazla 90 gün kalma süresi izni vermektedir.

Hırvatistan ticari vizesinin geçerlilik süresi ziyaretçinin Hırvatistan’da kalış süresine bağlı olarak verilmektedir. C tipi vizelerin geçerlilik süresi 5 yılı geçemez.

Hırvatistan ticari vize ile Hırvatistan sınırları içerisinde çalışılamaz.

Hırvatistan Vizesi İçin Gerekli Evraklar

1)Pasaport: Hırvatistan’daki planlanan dönüş tarihi sonrası en az 3 ay geçerliliği bulunan, son 10 yıl içerisinde çıkartılmış pasaport veya seyahat belgesi.

2)Tüzel Kişi Tarafından Gönderilen Garanti Mektubu

Hırvatistan’da faaliyet gösteren firmanın göndereceği garanti mektubunun orijinali, mühürlü ve imzalı olarak sunulmalıdır. Eğer Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı’nda muhafaza ediliyorsa kopyası olabilir.

Tüzel kişi tarafından doldurulacak PDF formatında Hırvatistan ticari vize garanti mektubu için linke tıklayınız.

3)Garanti Mektubu ile birlikte garantöre ait gelir evrakları (BON 1 ya da BON 2 Formu, ya da Ticaret Mahkemesi tarafından onaylı gelir evrakları).

  • Başvuru sahibi Fuara katılacaksa: Fuara giriş kartı ya da katılıma ilişkin belge
  • Başvuru sahibi şoför ise: Şirket teminat yazısı ve şirketin üyesi olması halinde UND tarafından verilen teminat yazısı, diğer şoförlerin/çalışanların listesi, C2 belgesi, uluslararası ehliyet, Hırvatistan’daki şirketten davet mektubu ya da iş ortaklığı belgesi ile birlikte TIR numarası da belirtilmiş olan eski ve güncel CMR kayıtları ibraz edilmelidir.

4)Hırvatistan vizesi başvuru formu: Başvuru sahibi tarafından online olarak doldurulmuş, vize başvuru formu

5)Bir (1) adet 35 mm x45mm fotoğraf

6)Hırvatistan’da geçerliliği bulunan seyahat sağlık sigortası: Hırvatistan’da, Avrupa’da veya tüm dünya ülkelerinde geçerliliği bulunan, 30.000 € teminat tutarında seyahat sağlık sigortası. Hırvatistan çoklu giriş vizesi için başvuranların, Hırvatistan ziyaretlerinin ilk dönemini kapsayan seyahat sağlık sigortası sunmaları gerekecektir.

7)Ulaşım ve konaklama rezervasyonları: tüm Hırvatistan seyahat süresini kapsayan onaylı otel rezervasyonu ve geçerli gidiş-dönüş uçuş rezervasyonları ve başka ülkelere de seyahat edilecekse detaylı seyahat planı.  Karayolu ile seyahat edilecekse uluslararası ehliyet ve yeşil sigorta sunulmalıdır.

6)Finansal durumu kanıtlayıcı belgeler: Başvuru sahibinin seyahati süresince masraflarını ne şekilde karşılayacağını gösterir gelir evrakları sunulmalıdır. Başvuru sahibinin Hırvatistan’a girişi itibariyle tüm seyahati boyunca masraflarının tamamını garantör tarafından karşılanacağı bilgisini içeren Garanti Mektubuna sahipse, bu durumda başvuru sahibi masraflarını nasıl karşılayacağını gösteren belgeler sunmak zorunda değildir.

- SGK’ya bağlı çalışanlar: İşveren tarafından imzalı, kaşeli antetli kağıda yazılmış iş yeri izin yazısı. Son üç aylık maaş bordrosu, SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü.

-Şirket sahipleri: Şirketin imza sirküleri, ticaret odası kaydı, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası

Çiftçiler: Ziraat odasından çiftçi belgesi

Üçüncü ülke vatandaşları için: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar Türkiye ikamet kartının fotokopisini sunmalıdırlar.

Hırvatistan Vize Ücreti 2023

Hırvatistan vize ücreti Hırvatistan Konsolosluk harçları ve hizmet yüklenici kurumlar servis bedellerinden oluşmaktadır. Hırvatistan Cumhuriyeti İdari Harçlar Kanunu ve AB ile yapılan vize kolaylaştırma anlaşmasına uygun olarak konsolosluk harçları temin edilmektedir.

Hırvatistan vize ücretini ödemeniz vizenizin onaylanacağı anlamına gelmez. Hırvatistan vize reddi durumunda ücret iadesi yapılmamaktadır.

Hırvatistan Konsolosluğu Başvuru Bölgeleri

İstanbul, İzmir, Bursa Vize Başvuru Birimleri

İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Çanakkale, Balıkesir, Antalya, Bursa, Bilecik, Kütahya, Manisa, İzmir, Uşak, Aydın, Denizli, Muğla ve Burdur’da ikamet edenler başvurularını İzmir, İstanbul, Bursa ve Antalya’da bulunan vize işlem merkezleri aracılığıyla başvurularını tamamlayabilirler.

Ankara, Gaziantep Vize Başvuru Birimleri

Yukarıdaki illerin dışında kalan illerde ikamet edenler başvurularını Ankara ve Gaziantep’te bulunan vize işlem merkezlerine gerçekleştirebilirler.

  • Müracaatın gerçekleştirileceği vize işlem merkezine bağlı olarak sunulacak evraklar farklılaşabilir.
  • Ankara ve İstanbul dışından yapılan başvurularda işlem süreleri uzayabilir.
  • Ankara’da bulunan Hırvatistan Büyükelçiliği Türkiye’den yapılan vize başvurularının yanı sıra Afganistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan’dan yapılan başvuruları değerlendirme ve karara bağlama yetkisine sahiptir.

Hırvatistan Ticari Vizenin Reddi Durumunda Ne Yapılır?

Hırvatistan ticari vizesinin reddedilme kararı, bu kararın gerekçelerini başvuru sahibine vize reddi / fesh mektubunda bildirilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının  Hırvatistan Konsolosluğunun ret kararına 15 gün içerisinde itiraz hakkı vardır. Hırvatistan Konsolosluğunun ret kararına yazılan itiraz mektubu Hırvatça yazılmalıdır. Hırvatistan ticari vize başvurusu reddedilen kişiye ücret iadesi yapılmamaktadır. 

Duyurular

Hırvatistan Konsolosluk Çalışma Saatleri

Hırvatistan Türkiye Konsoloslukları Pazartesi Cuma günleri 08.00 / 16.00 saatleri arasında çalışmaktadır. ...
2020-11-17 11:18:24

hırvatistan vize başvurularında bulunacak olan kişilerin dikkatine

Hırvatistan Konsoloslukları Vize Bölümü mesai saatleri; Pazartesi Cuma 09.00 / 12.00 ...
2020-11-17 10:40:08

Yeşil pasaport sahibi TC vatandaşlarının dikkatine

TC yeşil pasaportu bulunan Hırvatistan vize başvuru sahipleri, 180 gün içinde 90 günü ihlal etmeme kaydıyla Hırvatistan'a vizesiz giriş yapa...
2020-11-17 10:30:49

Hırvatistan seyahatinde bulunacak olan Schengen

1 Ocak 2014 Hırvatistan Cumhuriyeti Schengen müktesebatınca geçerli Schengen vize sahibi kişiler kısa sürekli Hırvatistan konaklamarı için...
2020-11-17 10:29:52
Tüm Duyurular